Hostili sme 27. ročník Memoriálu Josefa a Petry Vavrouškovcov

Hostili sme 27. ročník Memoriálu Josefa a Petry Vavrouškovcov

Uplynulý víkend sme na správe národného parku hostili výnimočné podujatie, prečítajte si tlačovú správu.

V dňoch 3. – 5. 9. 2021 sa vo Varíne a v Národnom parku Malá Fatra uskutočnil už 27. ročník Memoriálu Josefa a Petry Vavrouškovcov. Josef Vavroušek bol prvým a zároveň i posledným československým federálnym ministrom životného prostredia. V marci 1995 zahynul spolu so svojou dcérou pod lavínou v Západných Tatrách.

V roku 1991 Josef Vavroušek inicioval a zorganizoval 1. Pan-európsku konferenciu ministrov životného prostredia regiónu UNECE, čím sa zároveň odštartoval proces Životné prostredie pre Európu, ktorý prebieha dodnes.

Súčasťou podujatia bol už tradične odborný seminár s medzinárodnou účasťou. Tentoraz bol zameraný na aktuálne environmentálne problémy a výzvy 30 rokov po Dobříšskej konferencii. Organizovali ho Spoločnosť pre trvalo udržateľný život v SR, Společnost pro trvale udržitelný život v ČR, Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Prahe, Ústav manažmentu STU a Geografický ústav SAV v spolupráci so Správou Národného parku Malá Fatra (NPMF).

 Na seminári vystúpili viacerí blízki spolupracovníci Josefa Vavrouška a spoluorganizátori Dobříšskej konferencie, ale aj vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko. Príspevok na seminár poslal europoslanec Martin Hojsík a s pozdravným listom oslovila a ocenila účastníkov a účastníčky podujatia prezidentka SR Zuzana Čaputová. Aktuálne legislatívne aktivity v oblasti ochrany prírody a krajiny na Slovensku predstavil poslanec NR SR Ján Szőllős. Hodnoty Národného parku Malá Fatra prítomným priblížili pracovníci a pracovníčky Správy NPMF.

Na záver memoriálu prijali jeho účastníci a účastníčky vyhlásenie, ktoré je dostupné na nasledovnej stránke  – http://www.ochranari.sk/27-rocnik-memorialu-josefa-petry-vavrouskovcov

Mikuláš Huba (mikulas.huba2@gmail.com), Gabriela Kalašová, Jiří Dlouhý a Pavel Šremer